EUR
CZK

Blog

5 dôvodov, prečo sa vyhýbať produktom s obsahom silikónu

3. July 2024

Silikón sa stal univerzálnou zložkou v starostlivosti o pleť a kozmetiku , cenený pre svoju hodvábnu textúru a schopnosť vytvárať hladký, bezchybný povrch. Napriek širokému použitiu však silikón nemusí byť tou najlepšou voľbou pre každého, najmä pre tých, ktorí majú citlivú alebo aknóznu pokožku alebo chcú zlepšiť zdravie svojej pokožky.

Tu je 5 hlavných dôvodov, prečo si vyberať skôr produkty bez silikónov.

1. Upchávanie pórov

Silikón je na pokožke hladký, ale môže zachytávať nečistoty, pot a kožný maz v póroch, čo vedie k upchávaniu, čiernym bodkám a vyrážkam , najmä na mastnej alebo aknóznej pleti. To sa môže zhoršiť v horúcom a vlhkom počasí. Riziko upchávania pórov silikónmi je väčšie u ľudí s mastnou alebo aknóznou pleťou, pretože produkujú viac mazu. Dôležité je tiež pravidelne čistiť pleť jemným čistiacim prostriedkom a odstraňovať odumreté bunky pokožky peelingom. Ak máte obavy z upchávania pórov silikónmi, odporúča sa používať produkty bez silikónov, alebo tie, ktoré obsahujú silikóny s nízkou komedogénnou vlastnosťou.

1720012692-upchavanie-porov.png

2. Interferencia funkcie bariéry - Prekážka pre zdravú pleť?

Silikón tvorí bariéru na povrchu pokožky, predstavte si silikón ako stenu na pokožke, ktorá môže narušiť prirodzenú bariérovú funkciu pokožky. To môže zhoršiť schopnosť pokožky regulovať úroveň vlhkosti a chrániť ju pred environmentálnymi stresormi, čo môže viesť k suchosti , podráždeniu a citlivosti. Riziko narušenia bariérovej funkcie je väčšie u ľudí s citlivou pleťou, ktorá je prirodzene náchylnejšia na podráždenie. Dlhodobé používanie kozmetiky s vysokým obsahom silikónov môže viesť k chronickým problémom s pleťou, ako sú ekzémy a rosacea. Pre zachovanie zdravej bariérovej funkcie pokožky je dôležité používať kozmetiku bez silikónov alebo s ich nízkym obsahom.

3. Závislosť na dimetikone

Dimethicone, bežne používaný derivát silikónu, sa nachádza v mnohých výrobkoch starostlivosti o pleť a kozmetických výrobkoch. Často sa ospevuje pre svoje zjemňujúce a hydratačné vlastnosti. V poslednej dobe sa však objavili otázky o jeho vplyve na zdravie pleti, najmä v súvislosti s "závislosťou". Dlhodobé používanie produktov obsahujúcich dimetikón však môže spôsobiť závislosť, pretože pokožka sa pri hydratácii a ochrane stáva odkázanou na umelú bariéru vytvorenú silikónom. Ak máte obavy zo "závislosti" na dimetikone, môžete zvážiť používanie produktov bez silikónov alebo s nízkym obsahom silikónov.

4. Potenciálne citlivé reakcie - Prečo je dôležitá opatrnosť?

Hoci sa silikón vo všeobecnosti považuje za bezpečný pre väčšinu jednotlivcov, u niektorých ľudí sa môžu vyskytnúť reakcie z citlivosti na produkty na báze silikónu. Symptómy môžu zahŕňať začervenanie, svrbenie, pálenie alebo dokonca alergickú kontaktnú dermatitídu, najmä u jedincov s citlivou alebo reaktívnou pokožkou.

1720012689-citliva-plet.png

Čo robiť, ak máte podozrenie na citlivosť na silikóny:

  • Prestaňte používať produkt: Ak pocítite akékoľvek nepríjemné pocity po použití produktu s obsahom silikónu, prestaňte ho ihneď používať a umyte si postihnuté miesto jemným čistiacim prostriedkom.
  • Sledujte príznaky: Sledujte, či sa príznaky zlepšia po vysadení produktu. Ak pretrvávajú alebo sa zhoršujú, navštívte dermatológa.
  • Vyhľadajte lekársku pomoc: Ak máte závažnú alergickú reakciu, ako je opuch tváre alebo dýchacie ťažkosti, vyhľadajte okamžitú lekársku pomoc.

5. Brzdí výhody starostlivosti o pleť

Molekuly silikónu sú príliš veľké na to, aby prenikli hlboko do pokožky, výsledkom čoho je bariéra na úrovni povrchu, ktorá môže brániť vstrebávaniu prospešných zložiek starostlivosti o pleť. To môže obmedziť účinnosť iných produktov vo vašej rutine starostlivosti o pleť a zabrániť im dostať sa do hlbších vrstiev pokožky, kde sú najviac potrebné. V dôsledku toho produkty s obsahom silikónov nemusia priniesť očakávané výsledky, ako je hĺbková hydratácia, redukcia vrások alebo zlepšenie elasticity pleti. V niektorých prípadoch môže bariéra silikónov dokonca zanárať póry a viesť k upchávaniu a tvorbe vyrážok. Ak chcete maximalizovať účinnosť svojej rutiny starostlivosti o pleť, je dôležité vyberať si produkty bez silikónov alebo s nízkym obsahom silikónov.

Takže, aká je alternatíva?

Pre tých, ktorí hľadajú alternatívy bez silikónov v starostlivosti o pleť a kozmetiku , je potrebné zvážiť niekoľko prospešných zložiek. Zmäkčovadlá rastlinného pôvodu, ako je jojobový olej, bambucké maslo a kokosový olej, ponúkajú prirodzenú hydratáciu a výživu bez okluzívnych účinkov silikónu.  Okrem toho zvlhčujúce látky ako kyselina hyalurónová a glycerín pomáhajú priťahovať a udržiavať vlhkosť, podporujú hydratáciu a pružnosť pokožky. 

Hľadajte produkty označené ako „bez dimetikónu“ alebo „bez silikónu“, aby ste sa vyhli silikónovým derivátom, ako sú dimetikón, cyklometikon a cyklopentasiloxán, ktoré sa bežne nachádzajú v zoznamoch zložiek. Sme veľmi radi, že ponuku takýchto produktov nájdete aj na našom eshope. Všetky produkty značky EMANI Vegan Cosmetics spĺňajú túto požiadavku a sú absolútne bez Silikónov.  Medzi ďalšie takéto produkty patria výrobky od značky BEAUTERRA, ale aj MARTOM Deluxe Hair Code a vybrané produkty Postquam Professional. 

Hoci silikón môže poskytnúť určité kozmetické výhody a zlepšiť textúru produktov starostlivosti o pleť a kozmetických produktov , nemusí byť vhodný pre každého, najmä pre tých, ktorí majú citlivú, alebo aknóznu pleť. Pochopením týchto aspektov a preskúmaním alternatívnych zložení, ako sú prírodné oleje a maslá, môžu jednotlivci robiť informované rozhodnutia o kozmetike, ktorú používajú. Uprednostňovanie produktov bez silikónov alebo s nízkym obsahom silikónov môže viesť k zdravšej, komfortnejšej a udržateľnejšej pleti.

1720012690-plet-zdrava-prirodna.png

Dôležité je:

  • Vyberať si produkty na základe individuálnych potrieb a typu pleti.
  • Čítať zloženie produktov a vyhýbať sa silikónovým derivátom, ako sú dimethicone, cyclomethicone a amodimethicone.
  • Vyskúšať alternatívy silikónom, ako sú prírodné oleje a maslá.
  • Pravidelne čistiť pleť a exfoliovat odumreté bunky.
  • Nepodliehať tlaku marketingu a trendom a klásť dôraz na zdravie pleti.

Starostlivosť o pleť by mala byť individuálnou cestou. Vnímajte potreby svojej pokožky a vyberajte si produkty, ktoré jej prinesú to najlepšie. Pamätajte, že zdravá a krásna pleť je predovšetkým pleť zdravá.

Kedykoľvek sa nám ozvite a radi vám s nákupom pomôžeme.

☎️0910 222129

💻podpora@beligo.sk

Team Beligo ®

3. July 2024